13 Eylül 2013 Cuma

2013'te Hangi Yatırım Araçları Kazandırdı?

2013 yılı hem siyasi krizleri ile hem de ekonomik gelişmeleri ile yatırım araçlarını etkiledi. Mısır'da yaşanan karmaşalar, ABD ve Euro Bölgesi'nde meydana gelen ekonomik gelişmeler yatırımcıların endişelerini arttırmaya devam ediyor. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri altın da yatırımcıların bu yıl yüzünü güldüremedi ve güvenli liman olma özelliğini kaybettiği düşünülüyor.

Altında ABD Merkez Bankası'nın teşvikleri sonlandıracağı söylentileri nedeniyle sert düşüşler görüldü ve 1,600 dolar seviyelerinde olan altın ons fiyatı, 1,180 dolar seviyelerine kadar düştü. Altın 12 yıl hakimiyet kurduğu boğa piyasasında çıkarak ayı piyasası hakimiyetine girdi. Yatırımcılar altına yatırım yapmaktan uzak durdular ve elinde altın olanlarda altın ile satış yönünde işlem yaptılar. Ayrıca altın destekli exchange traded fonlarından da çıkışlar yaşandı. Altında meydana gelen düşüşler diğer emtialar üzerinde de olumsuz etkiler yarattı.

En iyi yatırım aracı - 2013 yılında hisse senetleri oldu. ABD hisse senetleri boğa piyasasındaki 5. yıllarına girdiler. S&P 500 endeksi, Dow Jones endeksi rekor seviyelere yükseldiler. Borsa İstanbul 100 endeksi de rekor seviyeleri gördükten sonra meydana gelen siyasi gelişmeler sonrasında yatırımcıların psikolojik etkenleri ile de büyük düşüşler gösterdi.

Dövizler ise ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelerin etkisi ile altın gibi kayıp - kazanç bölgesinde dalgalanmaya devam ediyor. Bu nedenle de iyi bir piyasa takibi yapılmalı, ülkelerde açıklanan makro ekonomik veriler sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder